Pierdere hotarare divort = adio viata

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (17 evaluari, media: 4,94 din maxim posibil 5)
Încarc...

Ca orice om, la un moment dat a trebuit sa-mi schimb cartea de identitate. Spre bucuria mea, in Iasi lucrurile sunt la nivel occidental, cu programare online, bonuri de ordine si toata procedura a durat sub 15 minute, un record absolut printre toate interactiunile mele cu institutiile statului.
Partea rupta din Kafka a urmat cand am ajuns inapoi sa-mi ridic cartea de identitate. Aveam nevoie de hotararea de divort, divort de care uitasem cu totul dupa 20 de ani, trecand Necasatorit in acte.
– Pai daca ati descoperit in baza dvs de date ca am fost divortat, pentru ce va mai trebuie hotararea de divort?
– Asa trebuie la dosar.
Ok, ma duc acasa si dupa cateva zile de cautari singura concluzie e ca am pierdut-o. Si de aici incepe distractia.
Ca sa obtin o copie duplicat a hotararii de divort, trebuie facuta personal o cerere la arhiva tribunalului din orasul in care te-ai casatorit (la 560 km in cazul meu). Dupa ce mi-am luat o zi de concediu ca sa ajung in respectivul oras, surpriza! Am fost programat peste o saptamana. Lucru foarte amuzant caci le-am dat telefon in prealabil si i-am intrebat daca trebuie sa fac o programare sau sa trimit pe cineva si raspunsul a fost invariabil: trebuie sa veniti personal, nu se fac programari.
Vin peste o saptamana, iar o zi de concediu luata, iar maraieli din partea sefilor la servici, iar bani aruncati pe transport. Iar surpriza! Dosarul a fost casat, toate dosarele se caseaza dupa 10 ani. Cica trebuie sa fac o cerere la judecatorie pentru elibararea unei noi hotarari de divort. Dar bineinteles, azi nu se mai poate, reveniti saptamana viitoare.

Daca vi se intampla asa ceva, e mai simplu sa cereti azil birocratic in Germania. Cum? Nu exista azil birocratic? Pai ar cam trebui caci eu am murit in zilele alea de mana institutiilor statului.