Procuri, cópii legalizate, functionari

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (9 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Am intrebat odata un amic notar daca procura notariala este necesara in toate situatiile in relatia cetateanului cu statul si raspunsul a fost nu. Si atunci, cind nu ar fi necesara procura, pentru ce demersuri ar fi suficienta o autorizatie simpla, fara legalizare notariala? Nu vreau sa spun, imi raspunde amicul notar. Pai, ma gindesc, daca exista astfel de situatii, sa aflam si noi…

Pina la urma, de ce ar fi necesara o procura notariala pentru apostilarea unui document sau pentru eliberarea unui cazier judiciar sau a unei adeverinte de celibat? E clar ca doar titularul va putea folosi acest document. Mai ales daca este implicata si o taxa pentru eliberarea documentului.

Lucrez in Spania ca traducator autorizat. Prin urmare, sunt in contact direct cu cetateni romani care trebuie sa obtina diverse acte. O vreme am lucrat intr-o firma care se ocupa de formalitati (gestoria), de la contabilitate pentru firme la legalizari simple. Am fost indeaproape implicata direct in demersuri administrative de rezolvat pentru persoane fizice in relatia lor cu statul. De notat ca toti spaniolii se pling de birocratie… pentru ca nu au avut de-a face cu cea romaneasca.

Pentru foarte multe formalitati este suficienta o autorizatie prin care persoana interesata sa rezolve o problema (de ex. depunerea dosarului pentru omologarea studiilor) deleaga o alta persoana in acest sens. Autorizatia este insotita de o copie a documentului de identitate a mandantului, iar functionarul verifica in primul sa coincida semnatura (in CI nu mai exista semnatura, dar in buletinele vechi de identitate era). Procura notariala este folosita in cazuri specifice si se mentioneaza ca atare.

Pe de alta parte, exista ideea de „copie interna”. Numesc asa ceea ce in spaniola este „copia compulsada”: o copie simpla xerox care se prezinta la registratura cind se depune un dosar (de ex. de omologare de studii) impreuna cu originalul; functionarul de la registratura confrunta (colationeaza) copia cu originalul, stampileaza copia si returneaza originalul. Se pot depune bineinteles si copii legalizate la notar (costa vreo 3 euro copia), daca omul vrea. Asta inseamna, de asemenea, ca functionarul nu sta la un ghiseu taiat in geam, ci la o masa sau o tejghea.

Alt detaliu: in toate relatiile cu statul se foloseste echivalentul CNP-ului pentru identificarea cetateanului. Datele de contact sunt ceea ce sunt: date de contact.

Stiu cazuri de cetateni romani care au facut procuri costisitoare in Spania pentru a diferite formalitati din Romania. Impreuna cu respectiva traducere plus legalizari, ajungem la minim 150 euro. Ca oamenii nu au toti posibilitatea sa calatoreasca niste sute de km si sa piarda o zi de munca pentru o procura la consulat (care si ea costa vreo 70 euro). Ajunsi in Romania la primarie (la Starea Civila, a fost cazul) mandatarii au fost refuzati pentru ca procura nu se incadra in formatul stiut de functionar: avea vreo 10-15 pagini, cuprindea mai multe competente in aceeasi procura, avea un act aditional sau pur si simplu functionarul nu a inteles ce citea.

Imi amintesc de o femeie dintr-un sat din Buzau. Avea nevoie de a adeverinta de celibat (o hirtie in care se spune ca, de exemplu, cutare s-a nascut la data si in evidentele noastre nu apare mentiunea casatoriei). S-a dus la primarie, a facut cerere, functionara de la Starea Civila a citit-o si a zis:
– Nu am mai facut asa ceva. Trebuie sa fie ilegal.