modul de plata al taxelor locale

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (17 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Pt plata taxelor locale privind impozitele pe cladiri terenuri, taxe de ecarisaj etc., sumele de plata nu sunt comunicate anterior prin emiterea unei decizii de impunere astfel ca la ghiseele de incasare se genereaza cozi imense la care se asteapta foarte mult. Si in eventualitatea ca ajungi la acele ghisee timpul necesar aflarii sumelor de plata este relativ redus si pe langa faptul ca nu cunosti ce tip de impozit datorezi sau pe ce perioada, aceste sume se schimba periodic din erori de calcul ale functionarilor. In situatia in care soliciti totusi un document justificati se elibereaza un aviz de plata in care de fiecare data sumele sunt diferite si nu de fiecare data cuprind aceleasi taxe.
Pentru a reduce timpul de asteptare si a exista o transparenta a sumelor de plata, aspect care genereaza de fapt cozile interminabile, propun urmatoarele lucruri:
1. Crearea /adaptarea unui sistem integrat accesibil serviciilor din cadrul primariilor, cu acces la ORC pentru a calcula in mod corect impozitul pe cladiri functie de utilizarea imobilului ca sediu de societate comerciala, cu acces la Camera Notarilor Publici pentru a opera transferurile de proprietate si im mod deosebit cele provenite din mosteniri.
2. Sistemul astfel creat sa tina evidenta taxelor datorate pe tipul de bun impozitat si proprietar cu indicarea acestora in concret.
3. Emiterea unei decizii de impunere/de plata a taxelor de catre functionarii primariei, care sa fie detaliata pe tipuri de taxe, perioade, sume si mod de calcul si care sa se genereze si sa se inregistreze automat in sistem fara interventia suplimentara a operatorului.
Obs. In acest mod nu ar mai exista cozi la ghisee, fiecare contribuabil ar sti sumele de plata, ce tipuri de bunuri sau taxe le genereaza, pe ce perioada sunt, daca cuprind penalitati sau majorari si pot fi platite prin intermediul internetului sau prin virare in cont. Astfel singurul lucru care ar pute genera intarzieri ar fi contestatia impotriva deciziei si nu alte nelamuriri.