Simplificarea procedurilor legale aplicate in Romania pentru producatorii de energie electrica din surse regenrabile

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (3 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

In Romania, termenul legal prevazut de lege pentru obtinerea autorizatiilor de montare a panourilor fotovoltaice si injectare in retea este de 240 de zile, insa in realitate sunt necesare 450 de zile pentru obtinerea Licentei de Producator.

Principala problema este intarzierea cu care functionarii autoritatilor publice gestioneaza aceste solicitari, de cele mai multe ori termenul real pentru obtinerea diferitelor avize necesare este aproape dublu fata de termenul legal.

Pe langa acesta, mai apare si problema stringenta a lipsei unei reglementari concrete de obtinere a tuturor avizelor. In Romania sunt aproximativ 45 de organe de care depinde realizarea unui astfel de proiect. In general, pentru fiecare certificat de urbanism se cer autorizatii de la 10 organe competente.

Cateva exemple de situatii banale: Primaria Ploiesti a solicitat obtinerea unui aviz politia rutiera pentru un sistem fotovoltaic instalat pe acoperisul unei hale depozit. Un alt exemplu: Primaria Deva a cerut un aviz de la Ordinul Arhitectilor pentru un sistem fotovoltaic instalat pe o hala industriala, proiectul fiind realizat de un proiectant autorizat de ANRE, nu de un architect.

Intrucat procesul este foarte anevoios, o parte din cei care depun documentele pentru obtinerea Licentei de Producator renunta la demersuri. In acest context, nu va putea fi atins obiectivul stabilit de Strategia Energetica a Romaniei, acela de a seta consumul de energie electrica realizat din resurse regenerabile de energie electrica sa reprezinte 38% din consumul intern brut de energie electrica al anului 2020.