Recalcularea pensiilor

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (2 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Legea pensiilor

Recalcularea pensiilor
Conform art.107(5) din Legea nr. 263 / 2010 privind sistemul unitar de pensii publice “ sumele rezultate ……… se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea”.
Conform acestei prevederi sumele nu se dau retroactiv, iar pensionarii care realizează în continuare stagii de cotizare trebuie să depună lunar cereri pentru recalcularea pensiei, dacă nu vor să piardă bani.
Prin modificarea acestei prevederi legale (acordarea sumelor pentru recalcularea pensiei şi retroactiv) se poate reduce activitatea de recalculare pentru o persoană de până la 12 ori (dacă de exemplu cererea de recalculare s-ar depune anual).

Depunerea cererilor de recalculare online
In anul 2016, în plină epocă digitală activitatea de recalculare a pensiilor se desfăşoară ca acum 50 de ani, prin depunerea unui formular de cerere, a adeverinţei de la firmă şi al unui cupon de pensie la ghişeu, stând la coadă şi până la două ore.
Propunere:
Introducerea solicitării pentru recalcularea pensiei online
Renunţarea la adeverinţă de la firma angajatoare şi la cuponul de pensie; informaţiile din aceste documente există deja la Casele de pensii (firmele sunt obligate de lege să transmită lunar datele la Casele de pensii, iar cuponul este emis chiar de cel care-l solicită)

Imbunătăţirea activităţii
Constatări la Casa Judeţeană de Pensii Braşov:
Deciziile pentru recalcularea pensiilor se emit cu mare întârziere (de exemplu pentru o cerere depusă pe 29.01.2015 decizia s-a emis pe 13.08.2015)
Datorită incompetenţei funcţionarilor (sau a softurilor neperformante) apar foarte multe greşeli la achitrea sumelor restante datorate emiterii cu înârziere a deciziilor
Nu se recunosc greşelile, trebuie revenit cu reclamaţia (ex. adresa nr. PP / 5806 / 22.02.2016 a Casei Judeţene de Pensii Braşov, prin care se persistă în greşeli prin semnătura a trei persoane – cea care a întocmit adresa, şeful de serviciu şi directorul executiv adjunct)
De câteva săptămâni în singura după masă de lucru (joi între orele 14 – 18) nu se mai pot depune acte, se dau doar informaţii; am stat de curiozitate aprox. 15 minute – nu a venit nimeni pentru a cere informaţii (în timpul acesta funcţionarul probabil joacă Solitaire), în schimb a doua zi la orele 11 aveam la coadă în faţa mea 23 de persoane; prin această măsură probabil se urmăreşte ca solicitările de recalculare să se facă mai rar – majoritatea solicitanţilor lucrează şi trebuie să se învoiască pentru a putea depune cerea, stând la o coadă lungă