HG 406/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice specifice privind constituirea, funcţionarea, evaluarea şi acreditarea entităţilor din infrastructura de inovare şi transfer tehnologic, precum şi modalitatea de susţinere a acestora

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (8 evaluari, media: 4,38 din maxim posibil 5)
Încarc...

HG nr. 406/2003 este un act normativ care introduce o procedură birocratică inutilă, care nu face decât să adauge o serie de pași administrativi suplimentari în orice program de susținere a transferului tehnologic. Ea justifică existența unor activități pur birocratice, dar care nu au valoare adăugată pentru domeniul transferului tehnologic.

În cadrul normativ al HG 406/2003, există două categorii de programe de sprijinire a transferului tehnologic, iar procedura HG 406 este inutilă în prima, și dăunătoare în a doua, deci per ansamblu abrogarea ei ar fi benefică.

1. Programe de sprijinire a transferului tehnologic pe bază de competiții publice.
în acest caz proiectele sunt evaluate competitiv oricum, deci o evaluare și acreditare suplimentară a entităților nu face decât să dubleze efortul administrativ în mod complet inutil.

2. Programe de sprijinire generală, a tuturor entităților acreditate, în virtutea faptului că au fost acreditate – regim de subvenție
Acest gen de susținere, ne-competitivă și ne-focalizată constituie o garanție a risipirii fondurilor, și ar putea crea chiar tentația corupției la cei care acordă acreditarea. În plus, acordarea fondurilor pe bază de subvenție va genera un val de solicitări de acreditare din partea unor entități care nu urmăresc nimic altceva decât să obțină fonduri publice în mod direct, ne-competitiv. De asemenea, subvenții de acest tip se dau în virtutea existenței, nu a activității unor entități, din nou, o garanție a ineficienței.

Astfel, observăm că impactul acestei reglementări este negativ în toate situațiile. În prima situație, prin pierdere de timp și efort cu dublare inutilă de proceduri, iar în a doua situație, chiar cu riscul ridicat al unei risipe puternice de fonduri publice.

În rezumat, acest act normativ face parte din categoria actelor normative create pentru a genera iluzia unui sprijin public, și a unei preocupări reale a autorităților pentru un domeniu, fără a produce însă vreun impact palpabil, sau unde impactul este potențial negativ.