POPRIREA CONTURILOR/ SISTAAREA PROPRIRILOR ANAF

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (60 evaluari, media: 4,72 din maxim posibil 5)
Încarc...

ANAF are posibilitatea legala de a infiinta popriri asupra sumelor datorate. ANAF transmite o informare catre bancile la care contribuabilul are conturi deschise.
Banicile indisponibilizeaza sumele asa cum sunt inscrise in aceste instiintari de poprire.
TOATA ACEASTA ACTIUNE se desfasoara fara stirea contribuabilului in mod automat prin aparatul executiv ANAF, iar contribuabilul afla de existenta acestei masuri vazand practic sumele blocate.
Pana aici totul este ok. PROBLEMA apare la deblocarea conturilor la SISTAREA POPRIRII. Daca pentru impunerea acesteia contribuabilul nu face nimic pentru sistare trebuie sa faca, functie de situatie, drumuri la ANAF unde solicita aceasta „sistare”. Sistarea nu se oferta pe loc ( ex. ANAF Sector 4), contribuabilul este avizat ca va fi instiintat telefonic ” dupa ce iese de la semnat”. Telefonul nu suna, contribuabilul merge din nou la ANAF. Aici fie ridica nota de sistare fie afla ca ceva suplimentar trebuie facut. In situatia mea concreta cu un cont blocat sunt in a 7 zi in care situatia nu este deplin lamurita. Situatia conduce la imposibilitate autilizarii sumelor disponibile, chiar daca am facut dovada platii sumelor poprite.
SUGESTIE! Sistarea popririi sa se faca tot automat de catre ANAF in cel mult 24 de ore de la DECLARAREA DE CATRE CONTRIBUABIL CA A EFECTUAT PLATILE. Ar fi in idee acelasi sistem de confirmare al platii la care recurg marii operatori de servicii si unde confirmarea platii se face prin comunicarea datelor de pe documentul de plata. In felul acesta totul se rezuma la declaratia pe propria raspundere. Desigur ca declararea in fals este de acum INFRACTIUNE si daca cineva isi permite sa declare ca a achitat sumele executate si aceasta nu corespunde cu realitatea atunci sa suporte rigorile legii penale. Sunt convins insa ca nu vor exista abuzuri din partea cetatenilor la acest capitol mai ales ca toti cei care vor apela la institutia confirmarii pe proprie raspundere sunt cei in situatia mea care sunt nevoiti sa piarda atat ore de munca efectiva cat si timp pe drumuri catre ANAF pentru obtinerea unei hartii care trece prin N maini pana cand „iese de la semnat”.