Declaratii D300

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (Evaluați aceasta propunere)
Încarc...

Codul de procedura fisclala prevede la art.103 depunerea declaratiilor fiscale in format pe hartie sau in format electronic, prin mijloace electronice de transmitere la distanta. Tot in art.103 se prevede ca:
– data depunerii declaratiilor este data depunerii la registratura;
– in cazul declaratiilor depuse prin mijloace electronice, data depunerii este data mesajului electronic de confirmare transmis ca urmare a primirii declaratiei;
– in cazul declaratiei fiscale depuse prin mijloace electronice de transmitere la distanta, data depunerii declaratiei este data inregistrarii pe portal cu conditia validarii continutului declaratiei.
In ordinul ANAF si instructiunile de completare pentru declaratia 300 se mentioneaza obligatia de a depune D300 in format PDF cu fisier XML atasat, pe suport CD, insotit de formatul pe hartie sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
Problema pe care o ridic:
– nu este clar daca depunerea in format PDF cu fisier XML pe CD si format hartie este „depunere prin mijloace electronice” conform art.103 sau depunere la registratura organului fiscal;
– daca este „depunere prin mijloace electronice”, situatie in care potrivit art.103 din Codul de procedura fiscala data depunerii este data mesajului electronic de confirmare transmis ca urmare a primirii declaratiei, atunci de ce se considera in practica ca si in aceasta situatie trebuie sa se valideze continutul declaratiei iar in caz de nevalidare contribuabilul este tinut obligat sa depuna pana cand se lamureste de unul singur ce nu ii „convine” programului informatic?
– in instructiunile de completare a D300 aprobate prin ordin ANAF se mentioneaza ca D300 se depune in format PDF cu fisier XML atasat pe CD, dar atunci cand printezi recipisa de „validare” mesajul din sistem este : nu folositi formatul de „PDF inteligent”. Nu exista un fir logic si simplu de comletare a unor formulare.