Reducerea birocraţiei şi a cheltuielilor cu personalul bugetar

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (Evaluați aceasta propunere)
Încarc...

Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 229/2008 au fost stabilite, pentru instituţiile publice care au funcţionari publici, norme de structură, după cum urmează: a) pentru constituirea unui birou este necesar un număr de minimum 5 posturi de execuţie; b) pentru constituirea unui serviciu este necesar un număr de minimum 7 posturi de execuţie; c) pentru constituirea unei direcţii este necesar un număr de minimum 15 posturi de execuţie; d) pentru constituirea unei direcţii generale este necesar un număr de minimum 25 de posturi de execuţie.
Sunt enorm de multe cazuri în administraţia publică unde în statele de personal sunt 5 sau 7 funcţii din care 2 sau 3 vacante dar cu şef de birou sau de serviciu plătit cu indemnizaţie de conducere, aceştia neavând practic atribuţii de şef decât pe hârtie. Sunt enorm de mulţi şefi în administraţie care doar contrasemnează actele întocmite de funcţionarii de execuţie, în acest sens mărindu-se birocraţia,
Dacă s-ar modifica acest normativ (că doar suntem în era informatizării), în sensul ca pentru o funcţie de conducere să trebuiescă să fie mult mai mulţi subalterni (funcţii de execuţie), s-ar creştere calitatea serviciului public, s-ar EFICIENTIZA FUNCŢIONAREA SERVICIILOR PRIN REDUCEREA numărului nivelelor de autoritate astfel încât să fie eliminate barierele de comunicare şi de asumare a responsabilităţii. De asemenea, s-ar stimula performanţa şi s-ar EFICIENTIZA folosirea banului public. Deci, se poate emite o OUG care să reducă această birocraţie.