ITL001

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (1 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Formularul ITL – 001 este conceput ca si când autoritatile fiscale ar avea informatii 0 despre datele privind contribuabilul si proprietatea acestuia. In realitate toate datele sunt inscrise in ”rolul proprietatii”. ITL este un formular birocratic umilitor, redactat cu fonte mai mici de 10, care necesita citirea cu lupa. Ostilitatea cerintei de depunere este maxima si omoara resursa timp si hartie. Iata cum se deruleaza scenariul depunerii formularului. Contribuabilul obtine formularul personalizat de primarie. Il citeste pe loc, daca are lupa la el, sau acasa. Cel mai probabil nu stie sa-l completeze. Intreaba un prieten sau revine la primarie. ITL001 omoara resursa timp a declarantului si a functionarilor administratiei locale, deopotriva. Functionarii de la ghiseu pierd productivitatea zilnica, iar fiecare declarant devine ”curier” neplatit si fara voie, intre ghisee sau camerele de resort: registratura, registru agricol, inscriere rol proprietate. Declarantul se plimba cu hartia in mana de la un ghiseu/biroul la altul, stand la coada, de fiecare data.

ITL001 omoara copaci. Pentru un formular completat corect sunt consumate cel putin 3 foi A4. 2 exemplare completate identic, sunt cerute de ofiterul de cont, cu justificarea ca una ramane la dosar, iar cea de-a doua ramane declarantului, stampilata cu data inregistrarii. Unii functionari accepta sa fotografiezi exemplarul pe care a fost inregistrat numarul de intrare, alti functionari insista sa respecte procedurile cu numarul minim de exemplare. Ce-a dea treia foaie este de regula exemplarul care se distruge, pentru ca declarantul n-a completat campurile corect.

In fine, ITL001 este denumit ironic declaratie fiscala. O declaratie pe proprie raspundere – fie ea fiscala sau nu, ar trebui sa sune simplu. iata o sugestie: Subsemnatul…, CNP….declar pe propria raspundere ca detin proprietatea/proprietatile….., cu destinatie: rezidentiala, nerezidentiala, mixta. Proprietatea este inregistrata pe rolul primariei orasului/comunei/satului…., nr ….. si este in suprafata de…. Datele inscrise de mine si documentele anexate sunt corecte, complete si conforme cu realitate. Inteleg ca declaratia mea este supusa sanctiunilor aplicate faptelor de fals in acte publice.

Chiar daca ar mai fi de introdus cateva raspunsuri obligatorii, cum ar fi bifele referitoare la daca sau nu ”operatorul economic, inregistrat cu domiciliul fiscal la adresa domiciliului rezidential” desfășoară activitate economica si isi deduce cheltuielile de intretinere pe firma, aceste raspunsuri n-ar depasii lungimea unei pagini A4.