Procedura de incadrare a intreprinderilor cf Legii 346/2004

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (1 evaluari, media: 4,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Problema consta in faptul ca art. 4.4 si 4.5 din Legea 346/2004 privind incadrarea unei firme in categoria de IMM, lasa loc de interpretare in randul expertilor evaluatori din cadrul autoritatilor de management si avem opinii diferite de interpretare . Spre exemplificare:

O societate A, cu actionar unic X, are un numar mediu de 2 angajati si 100 lei cifra de afaceri in ultimii 3 ani consecutivi. Societatea A are profil de activitate pompe funebre si isi desfasoara activitatea in mediul rural.

Actionarul X, detine parti sociale la o alta societate B, cu 49 de angajati, cu profil de activitate pompe funebre si activitat de catering si isi desfasoara activitatea in mediul urban.
Si avem asa:

1) Opinia AFIR
Societatea A depune un proiect la AFIR dar proiectul este respins deoarece AFIR considera ca societatea nu este eligibila deoarece nu este intreprindere mica ci este intreprindere mare , intrucat numarul de angajati este de 2+49 =51
Conditia de eligibilitate a solicitantului era sa fie microintreprindere pentru a beneficia de fonduri in mediul rural, conditie impusa de AFIR.

2) Opinia ANIMMC (Agentia Nationala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii)

Avand in vedere respingerea proiectului de catre AFIR, societatea A se adreseaza cu un proiect la ANIMMC pe un program de finantare dedicat intreprinderilor mici si mijlocii. Societatea A face intrebare scrisa la ANIMMC si intreaba daca se incadreaza la categoria de intreprindere mica. Dar supriza….ANIMMC trimite raspuns la solicitantul A prin care sustine ca solicitantul A este microintreprindere si deci este neeligibil.

Pe de alta parte, exista un ghid de interpretare emis de Comisia Europeana in limba engleza in care se explica foarte clar ca o societate este legata de alta societate doar daca aceasta detine parti sociale in cealalta. Doar in acest caz, se cumuleaza numarul de angajati, insa cum romanii „sufla si in iaurt” si sunt mai cataloci decat Papa au decis sa extinda aceasta interpretare si in cazul partilor sociale detinute de persoane fizice in diferite societati si cumuleaza numarul de angajati de la toate firmele unde o persoana fizica detine parti sociale, indiferent de profilul de actitate.

Procedura nu numai ca este impovaratoare, dar este distrugatoare si conduce in unele cazuri la falimentul agentului economic A care a depus un proiect ca sa ia fonduri europene si se trezeste la ultima cerere de decontare ca AFIR nu-i da banii deoarece considera ca solicitantul nu a indeplinit conditiile de eligibilitate la depunere.