Generalități

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (23 evaluari, media: 4,83 din maxim posibil 5)
Încarc...

Eliminarea timbrului fiscal din toate locurile (se poate încasa contravalorea acestuia la depunerea actelor sau inclus in alte plați). Din câte știu este necesar la eliberarea cazierului deși se plătește (12 lei) când se eliberează cazierul tot trebuie să faci un drum până la poștă pentru un timbru fiscal de 2 lei. Absurd.

Buletin fără adresă. Stau cu chirie ca muți colegi/prieteni dar este dificil să faci mutarea pentru că trebuie ca proprietarul să te ia in spațiu. Menționez și cazul în care te muți temporar (mai mult de 6 luni). Propun ca pe buletin să nu mai fie inscripționată adresa de domiciliu ci adresa de corespondență iar adresa de domiciliu să fie intr-un alt act (dacă este necesar). De asemenea luarea in spațiu este o aberație mai ales dacă ești chiriaș… Trebuie găsită o modalitate prin care se decuplează domiciliul de actul de identitate. (Probabil în alte țări situația este clarificată sau simplificată procedura de obținere buletin.)

La depunerea actelor în general este necesar un drum la xerox deși toate instituțiile au xerox-uri în incintă și prețul dispozitivelor a scăzut (până și la asociație este xerox). Propun eliminarea acestei cerințe și copierea actelor să se facă în incintă (buletin, act cumpărare apartament, ș.a.m.d.). Și că tot este vorba despre asta de ce este nevoie de copie după buletin pentru orice mai ales ca buletinul este eliberat de o instituție a statului (deci datele sunt cunoscute).

Renunțarea la registrul de control. Este aberant ca toate persoanele juridice să aibe un carnet de control ca in cazul de control inspectorii să aibe unde să scrie. Absurd. De ce să țin eu evidența lor. Să aibe ANAF-ul registrul și să-l țină (oricum au aceste date).

ANAF-ul să nu mai trimită confirmarea de stingere a datoriilor.

În general noi suntem cărători de acte. Mergem la o instituție stăm la coadă, plătim sau depunem niște acte apoi le luăm si ne intoarcem la altă instituție cu actul obținut (vezi certificat de autentificare la înmatricularea mașinii, la scoaterea și băgarea la impozit a mașinii trebuie mers la Primărie deși se poate face automat la depunerea actelor de vânzare cumpărare / înmatriculare) este inutil. Ar trebui ca aceste acte să fie depuse undeva si de acolo sa urmeze programări la alte instituții și programări pentru răspuns sau ridicare acte.

Procedura simplificată este: mergi la o instituție și depui toate actele in original și suma totală. Acestea sunt verificate, copii făcute (la ce trebuie), inregistrate și apoi (5 minute) returnate cu instrucțiuni și bon-uri pentru pașii următori. La data x mergeți la verificarea autovehicului sau la fotografie (în funcție de scop). Apoi după ce totul se rezolvă ori sunt actele trimise prin poștă ori se stabilește o dată de ridicare. Dacă procedura se oprește pentru că x act nu este valid este notificat cetațeanul să meargă la instituția x să rezolve problema.

In felul acesta se elimină traficul suplimentar în orașe, aglomerația din parcăriile instituțiilor publice, bani, nervi…

Succes.