procedura eliberare card european de asigurare de sanatate EHIC

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (1 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Din luna martie 2012 incerc sa obtin de la CASMB cardul european de asigurare de sanatate (EHIC) prin intermediul postei electronice. Legislatia in vigoare permite acest lucru insa procedurile CASMB nu il permit. http://www.cnas.ro/casmb/page/cardul-european.html

Legislatia specifica este ordinul nr. 559/2006 pentru aprobarea caracteristicilor tehnice şi a modalităţilor de eliberare şi utilizare ale cardului european de asigurări sociale de sănătate şi pentru aprobarea modelului certificatului provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurări sociale de sănătate, precum şi a instrucţiunilor de completare şi a modalităţilor de eliberare şi utilizare ale acestuia.
Legislatia privind comunicarea cu institutiile publice prin intermediul postei electronice – pentru cereri, petitii – este Legea 233/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor.

Cererea prevazuta in ordinul 559/2006 este mult mai simpla, nu contine informatii despre tipul asigurarii. Modalitatea de eliberare a cardului conform legii este urmatoarea:

2.2. În vederea eliberării cardului, persoana asigurată va depune la casa de asigurări de sănătate o cerere în formatul prevăzut în anexa la prezentele caracteristici tehnice.
2.3. Casa de asigurări de sănătate verifică calitatea de asigurat a persoanei solicitante, urmând a elibera cardul acesteia, în situaţia în care cererea sa este aprobată.
2.4. Cardul se eliberează în termen de 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii
Extras din Ordinul nr. 559/2006 > ANEXA Nr. 1 > Paragraf > CAPITOLUL II

Cererea-tip creata de CASMB adauga la lege, obligand asiguratul sa stea la alte cozi, sa mai ia o hartie cu o stampila. Desi CASMB are la dispozitie aplicatia SIUI si platforma online CNAS de verificare a calitatii de asigurat, procedura solicita in continuare asiguratului sa aduca dovada de asigurat pe hartie !

Desi legea obliga orice institutie publica sa aiba o adresa de e-mail / registratura online prin care sa poata fi primite online cereri si petitii, CASMB refuza acest drept al cetatenilor motivand ca nu pot fi gestionate online date personale – http://www.cnas.ro/casmb/page/formular-de-contact.html