SIMPLIFICAREA PROCEDURII PENTRU EFECTUAREA UNUI EXPORT IN AFARA UE

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (Evaluați aceasta propunere)
Încarc...

In prezent pentru efectuarea unui export in afara UE de utilaje industriale noi sau la mana a 2-a este nevoie sa se obtina de la DEPARTAMENTUL PENTRU CONTROLUL EXPORTURILOR -ANCEX o negatie precum ca acestea nu pot fi destinate dezvoltarii productiei, intretinerii sau depozitarii de arme de distrugere in masa. Aceasta negatie este ceruta de catre organele vamale in momentul vamuirii marfii respective. In ultima perioada datorita faptului ca, pentru tot mai multe produse romanesti, organele vamale solicita aceasta negatie, ANCEX elibereaza din ce in ce mai greu acest document, fiind pur si simplu sufocata de cereri venite de la exportatori romani.
Aceeasi situatie, pana acum cativa ani, se solutiona prin prezentarea la vama de catre firma exportatoare a unei declaratii pe propria raspundere prin care confirma ca produsul respectiv nu se incadreaza in gama de produse ce trebuie autorizate la export de catre ANCEX, Aceasta practica a fost insa abandonata, vama acceptand numai negatii emise de ANCEX.
Din discutiile telefonice purtate cu diferiti lucratori ai ANCEX am dedus ca sunt sufocati de numarul mare de negatii pe care trebuie sa le emita pentru diferite marfuri la export.
De asemenea, din discutiile cu partenerii din diferite tari UE a reiesit ca astfel de negatii nu sunt cerute la exportul lor in afara UE.

Consideram necesar a se face o analiza cat mai responsabila a produselor industriale de export la care trebuie obtinuta aprobarea ANCEX, iar pentru restul de produse sa fie acceptat la vama o simpla declaratie pe propria raspundere sa nu mai fie necesar sa se ceara de la ANCEX astfel de negatii.
Acest lucru intarzie realizarea unor exporturi si constituie o birocratie nejustificata.