Reținerea permisului de conducere și prelungirea dovezii dreptului de circulație rutieră

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (Evaluați aceasta propunere)
Încarc...

Accident cu vătămare corporală minoră, unde un conducător auto este sau nu vinovat – acest lucru este stabilit în urma unei cercetări penale. Pe parcursul cercetării, indiferent de vinovăția și nivelul de culpabilitate al conducătorului auto, acesta are permisul reținut și în schimb primește o dovadă a dreptului de circulație. Deși este binecunoscut faptul că respectiva cercetare penală nu se va finaliza mai devreme de 3 luni, deoarece persoana vătămată poate formula o plângere în această perioadă, conducătorul auto este nevoit să depună la Parchet o cerere de prelungire a dovezii după primele 15 zile și mai departe lunar. Este așteptat răspunsul procurorului și documentul este plimbat în format fizic între Parchet și Brigada de Poliție Rutieră. Conducătorul auto trebuie apoi să se prezinte la Brigada de Poliție Rutieră, fără să poată afla pe altă cale dacă răspunsul a ajuns deja sau nu (scuza Poliției – datele nu pot fi comunicate telefonic). De multe ori trebuie să facă mai multe vizite pentru a obține o ștampilă pe dovada dreptului de circulație, pentru că răspunsul procurorului este „pe drum”.

Probleme:
1. Vinovăția nu este stabilită și poate nici nu există, dar conducătorul auto este „pedepsit” prin necesitatea de a se prezenta lunar la Parchet și Brigada de Poliție Rutieră dacă dorește să-și păstreze o parte din drepturi.

2. Dovada nu poate funcționa ca permis de conducere în afara României, deci drepturie conducătorului sunt restricționate înainte de a fi găsit vinovat. Dacă este stabilită nevinovăția sau culpa nu presupune suspendarea dreptului de a conduce, nimeni nu despăgubește conducătorul auto pentru daunele materiale și morale cauzate de restricția preventivă și abuzivă privind circulația rutieră în afara țării.

3. Dacă durata minimă a procedurii este deja cunoscută, faptul că trebuie repetată prelungirea lunar generează costuri de deplasare și timp pierdut atât pentru conducătorul auto, cât și pentru instituții. Prelungirea ar trebui oferită din momentul reținerii permisului până la finalizarea procedurii.

4. După depunerea cererii de prelungire la Parchet, durata redactării răspunsului, plimării hârtiilor între instituții și înregistrării la Brigada de Poliție Rutieră este de 5-10 zile (distanța între instituții este uneori sub 1 km). Acest lucru ar putea fi rezolvat în câteva minute prin raportare în format electronic și colaborare între instituții. În acest moment colaborare înseamnă că o persoană din BPR face vizite o dată la câteva zile la Parchet pentru a prelua documente fizice și a le aduce la sediul BPR.

5. Permisul de conducere ar trebui reținut nu preventiv, ci numai după finalizarea cercetărilor și stabilirea culpabilității conducătorului auto prin încălcarea unei prevederi din Codul Rutier care presupune suspendarea dreptului de a conduce. Este o pedeapsă în sine contactul inutil și ineficient cu instituțiile statului, pe lângă restrângerea altor drepturi.

6. Soluționarea unui caz banal fără urmări grave durează cel puțin 3 luni, timp în care nici măcar nu se lucrează la dosar. Este așteptată o posibilă plângere de la persoana vătămată care în anumite cazuri este culpabilă total sau parțial, dar care nu are restricții dacă nu conducea un vehicul în momentul producerii accidentului.