Plata taxei de 1 leu pentru eliberarea de catre instantele judecatoresti a Certificatelor de grefa din dosare

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (19 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Pentru obtinerea CERTIFICATELOR DE GREFA din dosare, aparatul administrativ din cadrul instantelor judecatoresti solicita partilor din dosare dovada achitarii unei taxe judiciare de 1 (un) leu/certificat.
Taxa este stabilita prin dispozitiile art. 9 lit. k din OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru si, probabil, cele mai multe plati in temeiul acestui text de lege se fac pentru obtinerea certificatelor de grefa.
Consider ca aceasta taxa reprezinta un impediment care nu ar trebui sa existe deoarece:
(i) valoarea atat de mica a acesteia, de doar 1 leu, face ca taxa sa fie lipsita de utilitate economica efectiva si este putin probabil sa existe cu adevarat incasari substantiale din platile facute de cetatenii care sunt parti in dosare,
(ii) formalitatile de transfer si apoi de evidenta a unei taxe de 1 leu incarca complet inutil si nejustificat activitatea personalului, dupa caz, al CEC, Posta, Primarii, Directii de Impozite etc.
(iii) exista riscul ca partile din dosar sa piarda foarte mult timp sau bani pentru plata acestei taxe de 1 leu (exemplu: justitiabil care locuieste in Bucuresti si are un dosar la Brasov, afla la Brasov ca trebuie sa achite taxa si in acest caz are doua posibilitati, fi se intoarce la Bucuresti sa o plateasca (locul de domiciliu), fie poate sa o achite prin mandat postal insa va mai achita inca 5 lei pentru serviciul postal).
Propunerea mea este eliminarea taxei prin abrogarea dispozitilor art. 9 lit. k din OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.