Obținerea/folosirea unei semnături digitale

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (32 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

În momentul actual depunerea documenteler electronice este îngreunată/stopată de necesitatea obținerii unui certificat digital de la un operator care verifică identitatea persoanei respective. De cele mai multe ori certificatele oferite se pot folosi doar pe un anumit sistem de operare si necesită folosirea unor browsere învechite respectiv cu probleme de securitate.

Deasemenea verificarea identitatii persoanei implică un cost.

Această procedură poate fi simplificată adaugând o funcționalitate în spațiul privat virtual oferit de ANAF și anume o secțiune de management al certificatelor digitale. Aceste certificate digitale se pot genera de către contribuabil pe computerul personal care ruleaza orice sistem de operare. Si apoi se pot inregistra/sterge in spatiul privat virtual. Identitatea persoanei este verificată la activarea contului spațiului privat virtual deci verificarea identității este făcută de o autoritate recunoscută.

Această procedură este similară celei în care un contribuabil înregistrează semnatura fizică autorizată. Creează un specimen de semnătură și îl înregistrează la ANAF iar identitatea este verificată la momentul depunerii.

În acest fel orice contribuabil va putea depune declarațiile electronic #maisimplu fără costuri/drumuri suplimentare.