Educație deschisă spre sisteme informatice libere

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (213 evaluari, media: 4,83 din maxim posibil 5)
Încarc...

La ora actuală în educație practic este monopol Microsoft.
La bacalaureat și competențe digitale practic nu există nici o alternativă pentru elevi (după cunoștințele mele nu există nici o reglementare clară în acest domeniu, dar examenele sunt 100% bazate pe programele Microsoft).
În programa școlară cel mai mare accent este pe învățarea unei suite Office pentru elevi, unde pe piață există practic două alternative, Microsoft Office și LibreOffice. Există și multe alte suite office, dar doar aceste două acoperă toate necesitățile impuse de programa școlară.
Propunerea mea ar fi ca în afară de Microsoft Office, elevi/profesorii să poată alege și LibreOffice ca o alternativă, să se creeze subiecte de examene și pentru suita LibreOffice și să fie reglementat clar care sunt opțiunile elevilor la examene de bacalaureat și competențe digitale.

Introducerea a lui LibreOffice în educație ar putea fi primul și cel mai important pas spre o educație bazată pe sistem informatice libere, care ca costuri tinde spre zero, fiindcă LibreOffice este complet liber și gratuit, este disponibil în limba română, există foarte multe materiale educaționale pentru el, care prin simpla traducere sunt deja disponibile, și nici actualizarea subiectelor nu necesită foarte mult efort.
În afară de suita de birou ar fi preferabil să fie emis o reglementare clară despre programele utilizate în educație.
Ex:
https://docs.google.com/document/d/1N0G0OgwrYS6fg7Fcy2g141QG_2V6n_vfX-HscvcorZA/edit?usp=sharing