Ordinului CNAS nr. 8/2016

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (1 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Sunt legi si normative intregi care reglementeaza activitati (in sanatate si nu numai, dar mai ales) unde se uita sa fie precizata perioadele de valabilitate ale unui act eliberat de o institutie, frecventa cu care este cerut, termenul limita de eliberare de care autoritatile care le elibereaza – adica fix flow-ul unei activitati:
http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_38280/In-cat-timp-trebuie-sa-ti-elibereze-angajatorul-adeverinta-de-salariu-sau-de-vechime-in-munca.html

Problema cu care ma confrunt eu – legea ORDIN Nr. 43/8/2016 din 19 ianuarie 2016
– mi s-a spus de catre medicul de familie ca nu poate sa imi elibereze CM daca nu ma prezint la consult cu adeverinta de salariat din care sa reiasa numarul de zile de CM luate in ultimele 12 luni. Drept urmare, azi am stat acasa in ideea ca imi voi lua CM. Stupoare: nu poate sa imi elibereze CM decat daca vin cu acea adeverinta. Daca vin maine cu adeverinta (pana in ora 14:00 ca pana atunci e programul de lucru al medicului de familie) poate sa imi elibereze si pt ziua aceasta in numele consultului de azi (in lege am citit ca in imposibilitatea deplasarii la medic aceasta advev pt cm poate fi eliberata in maximum 24 de ore); dc cumva angajatorul nu se misca cu viteza luminii si eu nu ajung din Bucuresti in Otopeni pana in doua atunci ghinion, ziua de azi nu mai poate fi considerata zi de CM. Sunt curioasa ce zice legea daca nu mai am zile de concediu de odihna pe care angajatorul isi ia libertatea sa ti le taxeze in numele acestei zile de CM. Dr a refuzat imi elibereze adev CM azi desi l-am asigurat ca ma voi prezenta luni cu adev de la medic eliberata cu ziua de azi sau maine invocand pericolul de a fi dati in judecata pentru nerespectarea legii.
De ce este necesara aceasta hartoaga atata timp cat sistemul electronic NU permite eliberarea de adeverinte medicale daca ai depasit cele 45 de zile de CM acordate de medic in ultimele 12 luni (ar trebui verificata aceasta infromatie dar asa mi s-a spus tot de catre medic)? Aduc in mod regulat adeverinte de salariat dar pana acum nu m-a lamurit nimeni nici legea de cate ori tb sa o aduc la medic. Doamna dr acum spune ca obligatoriu tb sa vii cu ea la fiecare eliberare de adev CM.
Cum as putea sa prezic boala astfel incat sa fac cererea din timp la resurse umane sa aiba timp sa mi-o elibereze (atentie, daca angajatorul e al dracului mi-o elibereaza cand are el chef ca legea nu ii impune un termen clar de eliberare) si apoi sa o tin in geanta si sa o prezint la medic cadn am nevoie. Sau poate preventiv ar trebui sa cer la HR sa imi elibereze una pe luna (avand copil mic sunt sanse ca macar o data pe luna sa imi iau o zi doua de concediu).
Sunt infinite moduri de a crea un sistem dar e nevoie in primul rand de o lege care sa nu aiba niste lacune atat de grosolane, este nevoie de normative clare si usor de urmarit, este nevoie de un telefon al medicului si al pacientului unde poate afla repede si eficient daca procedura de care s-a lovit este legala sau prost inteleasa de catre parti. Daca nu ai ceva cunostinte, vointa sa aflii dc ce ti s-a intamplat e corect, internet sau alta metoda de informare o iei ca atare, iti pui cenusa si ramai cu dreptatea in maini fara nici macar a sti.

Legi vizate: Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 , ORDIN Nr. 43/8/2016 din 19 ianuarie 2016

Precizez ca sunt insarcinata in 32 de saptamani si CM era luat pt copil bolnav de 2a5l; ceea ce imi propune legea si dna dr este sa il iau in carca sa strabat 25 de minute pe jos pana la un mijloc de transport, sa schimb alt mijloc de transport, sa merg pe jos, sa ii dau cu capul de pereti pe angajatori sa imi elibereze instant hartoaga si apoi sa fac drumul invers pe o vreme ploiosa si sa intru cu capul plecat la medicul de familie ca nu am programare sau ca se afla la sfarsit de program si eu il mai tin din timpul liber.

Intrebare: de ce avem sisteme informatice daca ne stergem cu ele la cur si tot la tone de hartoage ne intaorcem?

In momentul de fata, in afara de dragutul de google nu am de unde afla daca medicul de familie se joaca cu nervii mei, daca statul a mai dat o lege care uita sa fie pentru cetatean, daca angajatorul se joaca si el un pic cu mine si uita sa imi elibereze in timp util hartoaga.

A trebuit sa ma duc la CNAS Iflov sa ma declar si insarcinata pe langa angajata ca sa pot sa beneficiez de legile sub care intra o inasrcinata inclusiv de CM. Am stat la coada ca tanti sa imi puna o bifa (dupa ce obtinusem adeverinte de la ginecolog, medic de familie – m-am prezentat cu amandoua sa fiu sigura ca nu ma duc cu date incomplete) si sa ma vada in sistem insarcinata si domnul dr medic de familie.