Relatia greoaie cu structurile ANAF

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (Evaluați aceasta propunere)
Încarc...

Nu am inteles cum este posibil ca de 26 de ani sa nu fie informatizata toata activitatea ANAF si create legaturile cu bazele de date ale Reg. Comertului, primariilor si altele. Spre exemplu: am depus notificarea pentru OUG 44/2015 in 09.11.2015 si in 09.03.2016 cand am fost sa vad ce s-a intamplat mi s-a spus ca a fost ratacita notificarea. Am trimis-o in aceeasi zi pe email si a doua zi cand am fost sa mi se dea decizia de amanare la plata mi s-a spus ca trebuie sa depun cu adresa de inaintare copie de pe actul constitutiv sau certificat constatator (acesta din urma putand sa fie mai vechi). Pentru ce aceasta bataie de joc cand toate aceste documente exista la dosarul contribuabilului si se vede clar ca am depus ultimele declaratii fiscale in februarie pentru ianuarie. Am depus documentele cerute (desi in procedura de aplicare OUG 44/2015 nu se cere) in data de 14.03.2015 si am obtinut decizia abia in data de 29.03.2015, dupa un schimb mai dur de cuvinte. Un lucru este cert, nu se doreste informatizarea pentru ca asta presupune reducere de personal si cum majoritatea angajatilor ANAF au cate o persoana influenta in spate nu se poate informatiza fluxul documentelor. Este mai simplu sa-i chinuim pe contribuabili, sa-i umilim. Cand este vorba de poprit conturile pentru neplata la scadenta a datoriilor nu amana de niciun fel.
De ce nu se pot trimite documentele prin email sub semnatura olograf sau electronica si trebuie obligatoriu sa ma prezint la ANAF, sa stau la coada ca sa mi se spuna de fapt ca am venit degeaba. La dumnealor nu a ajuns inca tehnologia moderna, comunicarea prin email? Concluzia este clara pentru mine: trebuie justificat personalul angajat.
Un alt aspect ar fi acela ca distribuirea sumelor platite in contul unic se face dupa bunul plac al functionarului si nu dupa lege. Am ramas cu doua sume de plata la CAS angajator, 100 lei din trim.I.2014 si 340 lei din trim.IV.2014, sume la care s-au tot calculat penalitati si dobanzi desi in decurs de mai bine de un an am platit sume importante si chiar am avut sume platite in plus la BASFS. Pentru ce daca am sume platite in plus nu se sting debitele aferente bugetului respectiv? Am facut cerere de compensare pentru sumele de mai sus si nu a fost luata in considerare.
Un lucru este clar, nu voi oferi niciodata stimulente vreunui functionar, dar voi pretinde sa-si faca datoria pentru care este platit. Un alt aspect este felul in care se comporta discutiile functionar – contribuabil, tonul de superioritate si de multe ori ireverentios, ne fac sa ne simtim ultimii oameni, parca ne ducem sa cerem ceva de pomana nu un drept consfintit de un act normativ.
Sunt prea multe hibe in functionarea ANAF in relatia cu contribuabilii si ma indoiesc ca cineva va avea curajul sa ia taurul de coarne si sa faca ordine. Sper ca macar copii sau nepotii mei sa apuce o astfel de schimbare.
In speranta ca nu am pierdut timpul degeaba cu acest mesaj va multumesc.