HOTĂRÂRE Nr. 518 din 10 iulie 1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (Evaluați aceasta propunere)
Încarc...

Procedurile privind decontarea cheltuielilor ocazionate de deplasările în străinătate sunt anevoioase și consumatoare de timp. Se poate ajunge în situația în care, pentru a deconta un bilet de tramvai se poate solicita traducere legalizată!

De asemenea, actul normativ nu prevede avansarea sumelor necesare pe card bancar și lasă acest lucru la latitudinea procedurilor interne ale instituțiilor.

Actul normativ în sine, emis în 1995 (anterior aderării la UE), a suferit, de-a lungul timpului, numeroase modificări pentru a răspunde realităților momentului.
Este necesară o reglementare mai suplă în acest domeniu (de exemplu acordarea sumelor cuvenite sub formă forfetară, fără necesitatea justificării cheltuielilor) pentru a reduce birocrația instituțiilor publice (angajamente, ordonanțări, note contabile, vize CFP etc., atât anterior efectuării deplasării cât și la întoarcere pentru sumele de restituit).

De asemenea, ar fi utilă revizuirea sumele prevăzute ca drepturi de acordat ÎN FUNCȚIE DE SPAȚIUL DE DESTINAȚIE, nu în funcție de rangul angajatului/funcționarului care efectuează deplasarea. Spre exemplu, pentru țări ca Norvegia sau Marea Britanie, diurna de 35 de euro este absolut insuficientă, fiind cu doar 3 euro mai mult decât cea pentru Bulgaria.

Acest demers este util și în ceea ce privește elaborarea și implementarea proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă care au componente de vizite de studiu, schimburi de experiență sau întâlniri de management pe teritoriul altor state. De asemenea, de acest demers beneficiază și companiile private.