oricare aviz/autorizație pe care o instituție o solicită dar nu este supusă unei verificări sau control ci este formală și taxată

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (2 evaluari, media: 4,50 din maxim posibil 5)
Încarc...

Majoritatea avizelor/autorizațiilor solicitate de către instituții, indiferent de scopul acestora, indiferent dacă persoana solicitantă este persoană fizică sau juridică, se obțin de obicei după plata unei taxe și oricum cu întârziere. Indiferent de scopul declarat al avizului sau autorizației, aproape în niciun caz nu se face o verificare sau un control asupra obiectului ce trebuie avizat ci se parcurge o procedură formală și lipsită de sens, altul decât încasarea unor sume de bani de la contribuabil. Caracterul strict formal îngreunează orice inițiativă (pentru care se solicită aviz/autorizare) și provoacă confuzie și/sau disfuncționalități. Caracterul strict formal face ca nici cel care solicită să nu respecte întocmai cerința legală și ca funcționarul să considere că treaba lui este eliberarea unor hârtii, fără să se simtă culpabil în cazul în care ulterior se produc evenimente ce au consecințe. Acoperirea cu cât mai multe hârtii, avize și autorizări exclusiv formale, nu sunt nici în beneficiul contribuabilului și nici al consumatorului final, oricare ar fi el.
Propun eliminarea oricărei astfel de obligativițăți cu caracter exclusiv formal, respectiv selecția avizelor și autorizațiilor în funcție de criterii de aplicabilitate. Propun ca toate avizele formale justificabile prin aplicabilitate să fie saparate de cele concrete și să fie eliberate gratuit, pe cale electronică, la termen fix sau imediat precum și comasarea celor care pot fi comasate într-o singură procedură electronică.