inmatricularea unui autoturism

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (1 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Buna ziua,
In luna mai a acestui an am achizitionat din Uniunea Europeana un autoturism nou pe socitatea pe care o detin. In cele ce urmeaza o sa va relatez epopeea inmatricularii autoturismului pe care l-am cumparat. Mentionez ca toata aceasta procedura s-a desfasurat in Bucuresti.
Primul pas pe care l-am facut a fost sa sun la Registrul Auto Roman (RAR) Bucuresti, pentru programarea inspectiei masinii. In urma conversatiei telefonice, cei de la RAR Bucuresti mi-au comunicat faptul ca cel mai devreme pot fi programat peste 3 saptamani, dar ca in alte judete programarile sunt mai rapide. Asadar, am apelat la RAR Constanta, eu fiind de loc din acesta localitate,unde m-au programat mult mai devreme, peste 2 saptamani. Conform programarii facute, am facut la RAR Constanta inspectia masinii.
Ulterior, am apelat la ajutorul unei firme specializate pentru a-mi pregatii actele necesare inmatricularii. Mentionez ca sunt absolvent de studii superioare si daca nu as fi avut ajutorul acestei firme, nu as fi putut sa pregatesc toate aceste documente, aproximativ 50-60 de pagini pentru toate institutiile la care aveam sa depun actele.
Dupa ce am avut actele pregatite si aranjate pentru fiecare instituie, am inceput sa alerg catre acestea pentru a le depune.
Primul pas a fost sa merg la Directia de Impozite si Taxe Locale Sector 2 Bucuresti, pentru inregistrarea pe rolul fiscal al autovehiculului si pentru a primii viza pe cartea masinii. Bineinteles ca nu am reusit sa fac acest demers in ziua in care m-am dus. La DITL Sector 2 am ajuns la ora 11:30, programul fiind pana la ora 14:00. La inspectori ajungeai in momentul in care se srtriga bonul de ordine. Cum fiecare bon se striga de 4 ori, iar persoanele cu bon de ordine inaintea mea nu erau prezente, nu am apucat in ziua respectiva sa ajung la inspector. Am revenit a doua zi la prima ora, unde am reusit sa iau viza pe cartea masinii in numai doua ore jumatate.
Fericit ca am acesta viza, am pornit catre Administratia Finantelor Publice Sector 2 pentru a-mi emite decizie de impunere pentru plata taxei de mediu. Toate bune si frumoase la AFP Sector 2. Coada de aproximativ 15 persoane. A mers repede, 45 minute pana am reusit sa depun actele. Doamna de la ghiseu mi-a comunicat faptul ca peste 3 zile pot venii sa ridic decizia de impunere.
Au trecut cele 3 zile. Am mers la AFP Sector 2 sa ridic decizia de impunere si am si ridicat-o, culmea in aproximativ 5 minute. Acum urmeaza sa platesc taxa. Merg la casieria AFP Sector 2 sa intreb daca pot platii cu cardul. Pare-se ca tehnologia nu a ajuns si la trezoreria statului. Nu-i nicio problema. Merg peste drum unde scot banii de la un bancomat si ma pun iar la coada, insa surpiza la ghiseul unde scria CASIERIE, nu stateam bine. A trebuit sa mai stau la o alta coada unde s-a facut o foaie de varsamant si apoi la coada de la casierie pentru plata efectiva. Toata procedura nu a durat mai mult de o ora, rezonabil fata de DITL Sector 2.
Firma pe care am angajat-o sa-mi aranjeze actele, mi-a scris si ce taxe trebuie sa platesc. Prima dintre ele, taxa de inmatriculare in valoare de 37 lei. Aceasta taxa se plateste in contul Primariei de pe raza teritoriala a sediului propietarului. Am zis ca decat sa mai stau la DITL Sector 2 la inca o coada de 2 ore, mai bine o platesc la posta. Dar nu orice oficiu postal, ci neaparat unul de pe raza Sectorului 2. Cel putin asa mi-au comunicat oficiantele de la un Oficiu Postal de pe raza Sectorului 3, la care am apelat prima data.
Pe biletelul firmei care s-a ocupat de aranjarea actelor, mai este trecuta o taxa, respectiv o taxa de 60 lei- pentru talon. Taxa aceasta nu poate fi platita la Primarie, respectiv oficiu postal. Mai trebuie sa mai stau la o coada la CEC. ZIs si facut, am rezolvat si cu plata acestei taxe.
Fericit ca am facut rost de tot pomelnicul de acte si taxe, ma duc la DRPCIV Bucuresti pentru a inmatricula masina. Dupa o asteptare la coada de aprox 45 minute, reusesc sa depun toate actele. Dar ca tot omul, am vrut si eu numere preferentiale. Surpriza, am mai platit inca o taxa de 85 Lei, dar de aceasta data nu am mai stat la alt ghiseu. Am platit-o chiar acolo. In sfarsit ma bucuram ca pot sa ridic placutele de inmatriculare in 2-3 ore, cum auzisem la rand ca se procedeaza.
Dar, surpriza. Functionarul care a preluat actele mi-a comunicat ca de abia peste 2 zile le voi putea ridica. Intreband de ce ceilalti le ridica in aceiasi zi, am primit un raspuns sec: la 48 de ore de la plata taxei de mediu. I-am comunicat functionarului faptul ca dovada platii este chitanta de la AFP Sector 2. Nu a fost satisfacator acest argument, avand in vedere faptul ca Ministerul Finantelor Publice asa le-a comunicat sa procedeze.
Resemnat am asteptat inca doua zile, avand in vedere directiva MFP-ului. Dupa care, la o alta coada am reusit sa ridic, intr-un final, placutele de inmatriculare si cartea, respectiv talonul masinii.
Poate pare hilar toata acesta epopee, dar in Germania, tara de unde am cumparat masina, am reusit sa iau numerele provizorii in numai 30 de minute, in conditiile in care nu sunt vorbitor de limba germana. Si am platit o singura taxa de 50 Euro la acelasi ghiseu la care am depus si actele.