Scutirea persoanelor fizice nerezidente (rezidente in USA) de la plata CASS pentru venituri din chirii.

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (2 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

DATELE PROBLEMEI:
– Sunt cetatean roman si cetatean american (dubla cetatenie).
– Traiesc, locuiesc si muncesc in USA de 12 ani, cu statutul de rezident USA, incepand cu anul 2004. In consecinta, in pasaportul meu romanesc este specificat in mod clar acest statut de nerezident in Romania si rezident in SUA, ceea ce inseamna ca autoritatile din Romania cunosc in mod oficial statutul meu de rezidenta. La fel, actul de identitate din SUA atesta ca sunt rezident in SUA.
– Am o proprietate in Romania / Turda, care este inchiriata si pentru care platesc impozit pe venit din chirii catre Administratia Financiara, ceea ce este perfect legal si correct din punctul meu de vedere.
– Incepand cu anul 2014, mi s-a solicitat plata de asigurari de sanatate CASS, aferent venitului din chirie. Aceasta taxa mi se pare a fi incorecta si ilegala deoarece eu nu sunt rezident in Romania si nu beneficiez in nici un caz de aceasta asigurare. Mai mult, eu am asigurare de sanatate in USA, platita la zi, pe intreaga perioada 2004 – pana in prezent (lucru pe care l-am probat la Administratia Financiara cu documente).
– Din ceea ce am inteles, calculul acestui impozit CASS s-a inceput de fapt dinainte de comunicare (respectiv anul 2014), adica retroactiv, ceea ce a condus la aparitia in mod DIRECT si fara drept de apel la o datorie a mea care a fost trecuta direct la restante. Din acest motiv, Administratia Financiara mi-a blocat toate conturile bancare in vederea executarii.
– Am discutat cu Administratia Financiara Turda si am aflat ca persoanele ca si mine (care sunt nerezidenti, dar nu locuiesc intr-o tara din Uniunea Europeana) nu sunt acoperite de procedura de scutire de la taxa CASS (care functioneaza pentru rezidentii din UE), mai precis, formularul E104 de scutire plata CASS nu functioneaza in situatia mea … de asemenea nu exista un alt formular care ar putea fi utilizat in cazul meu.
– La aceeasi Administratie Financiara am cerut sa mi se arate daca statutul meu de cetatean roman cu domiciliu in strainatate (USA in cazul meu) este correct si complet evidentiat in aplicatia informatica a Administratiei Financiare si am aflat ca acest lucru NU ESTE POSIBIL, deoarece aplicatia permite introducerea doar a unei adrese, si anume cea din Romania pentru care platesc impozit. De asemenea am aflat ca nu exista un mod de evidentiere clara in aplicatie a statutului de nerezident.
– Avand in vedere cele de mai sus, Administratia Financiara mi-a comunicat ca ei nu au suportul tehnic pentru a aplica scutirea de impozit in cazul meu si ca eu trebuie sa platesc acest impozit CASS.
– Consecinta: Acum, in anul 2016, eu platesc in continuare impozitul pe venit si apar in continuare ca si RAU PLATNIC in asa zisa “Lista a Rusinii” publicata de catre ANAF, deoarece am sume CASS “restante”, cu toate ca in mod legal NU AR TREBUI sa platesc aceste sume.
CONCLUZII personale:
1. Institutiile statului roman nu fac schimb de informatii intre ele (Evidenta Populatie / Serviciul Pasapoarte stiu in mod clar ca eu sunt nerezident in Romania, insa Administratia Financiara nu stie. si nici nu poate afla de la ceilalti…)
• Solutie propusa: Interconectarea informatica a institutiilor statului, pentru schimb de date FARA cereri din partea contribuabilului.
2. Legea care a impus plata CASS pentru venituri din chirii, incepand cu anul 2014, nu este corect si complet facuta, astfel incat sa specifice in mod clar modul tehnic de scutire de plata a CASS pentru TOTI cetatenii nerezidenti, indiferent de tara in care sunt rezidenti.
• Solutie propusa: Completarea normelor de aplicare a legii, pentru a asigura formulare de scutire taxa CASS pentru toti nerezidentii, indiferent de tara in care locuiesc. Ideal ar fi sa se faca aceasta scutire in mod automat, pe baza informatiilor enumerate la Concluzia 1. de mai sus, fara a mai “pune oamenii pe drumuri in mod nejustificat”
3. Aplicatia informatica a Administratilor Financiare NU PERMITE evidentierea corecta si completa a situatiei contribuabililor (clientii Administratiei Financiare). In cazul meu, administratia nu poate sa evidentieze statutul meu de nerezident in Romania si resident in USA, iar apoi sa poata sa trateze cazul meu in consecinta.
• Solutie propusa: Revizuirea aplicatiei informatice a Administratiei Financiare, pentru acoperirea corecta a TUTUROR posibililor CLIENTI ai acestei institutii, indiferent de statutul lor vizavi de rezidenta, asigurari ori alte aspecte care intra in aria de competenta a Administratiei.
NOTE de incheiere:
1. Am un numar mare de cunoscuti care sunt in SUA, avand acelasi statul ca al meu si avand aceeasi problema a CASS-ului ILEGAL perceput si care evident nu au o solutie.
2. Nu doresc sa fac comparati intre modul de lucru al institutiilor din tara in care sunt resident si modul de lucru al institutiilor din Romania, insa mi se pare un lucru de nepermis si total lipsit de profesionalism sa percepi cuiva taxe in mod ilegal si … mai grav, sa le calculezi retroactiv, sa le treci direct la restante si sa blochezi conturile bancare a acelei persoane in vederea executarii. Asa ceva nu este permis intr-o tara care isi respecta contribuabilii, asemenea greseli se pedepsesc si contribuabilul pagubit este despagubit, impreuna cu scuzele necesare.
3. Va stau la dispozitie cu orice alte intrebari care ar putea ajuta la clarificarea acestei situatii.
In speranta ca ceea ce am scris mai sus o sa ajute Guvernul Romaniei in procesul de aducere la legalitate, modernizare si simplificare a procedurilor, va asigur de intreaga mea consideratie
Cristian Popa
Atlanta, USA
Popa_cristian1@yahoo.com