Documente necesare pentru casatorie

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (4 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Printre documentele necesare pentru casatorie se cer si niste certificate medicale prenuptiale, iar conditiile impuse pentru aceste certificate mi se pare aberante:

– Certificatele medicale prenupţiale care sunt valabile 14 zile de la data emiterii acestora de către unitatea sanitară, care trebuie să conţină menţiunea expresă „se poate căsători”.

– Căsătoria se va încheia după 10 zile, respectiv între a 11-a și a 14-a zi de la data depunerii actelor în care se cuprind atât ziua când a fost făcută declarația, cât și ziua în care se oficiază căsătoria.

Deci ceremonia nu poate avea loc la mai mult de 14 zile de la eliberarea certificatelor, iar in aceste 14 zile sunt incluse si ziua eliberarii si cea a casatoriei. Si asta nu e tot.
Daca luam in calcul si partea cu „după 10 zile, respectiv între a 11-a și a 14-a zi de la data depunerii actelor”, daca vrei sa te casatoresti in weekend, sansele sunt sa reprogramezi pentru o zi in cursul saptamanii (ceea ce am si facut, iar pentru asta a trebuit ca o gramada de oameni sa isi ia concediu).
Nu este deloc normal asa ceva!.
Indraznesc sa cred ca daca doi oameni depun actele pentru casatorie, inseamna ca vor sa se casatoreasca.
Sunt curioasa daca in cele 10 zile „de proba” s-a razgandit cineva si a retras dosarul pentru ca viitorul sot „a picat proba”. Sa fim seriosi, asta e o tampenie comunista, si daca e sa mergem pe firul asta, Romania are probleme mult mai grave legate de sexualitate la copii de scoala generala, mi se pare aberanta logica celor 10 zile in cazul cererii pentru casatorie.

– După eliberare, certificatul medical prenupţial este valabil 24 de ore.
Adica fix in ziua in care l-am luat de la medic trebuie dus si la primarie, altfel nu mai e bun. Pentru asta chiar nu vad logica.
Analizele dureaza cateva zile in functie de fiecare centru in parte, nimeni nu iti spune exact 1 zi sau exact 3 zile. Deci ca sa le duc la primarie cu 14 zile inainte de casatorie trebuie sa fac cumva sa am rezultatele analizelor gata fix in ziua 1 din 14 (a 14-a zi fiind cea a casatoriei, ziua 1 cea in care duc dosarul la primarie).
Mare om cel care a gandit asa ceva! E aproape misiune imposibila sa te incadrezi cu actele la timp. Si daca nu te incadrezi pentru 1 zi ce faci, anulezi nunta sau se rezolva cu spaga???