Documente necesare sustinere examen dizertatie(sau licenta)

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (3 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Pentru inscrierea la examenul de dizertatie (si pentru licenta a fost la fel) mi s-au cerut tot felul de documente, de preferat in original (la unele se accepta si copie legalizata), cum ar fi:
– diploma de bacalaureat
– foaia matricola aferenta diplomei de bacalaureant
– diploma de licenta
– suplimentul aferent diplomei de licenta
– copie legalizata dupa certificatul de nastere
– copie buletin
– copie legalizata certificat de casatorie (unde este cazul)
– o cerere care sa ateste schimbarea numelui dupa casatorie
– fisa de lichidare de la biblioteca
– fisa de lichidare de la camin
– dovada achitarii taxei (pentru cei care nu au avut subventie in ultimul an de studiu)
– diverse formulare cu titlul lucrarii, declaratie de originalitate, etc.

Mi se pare putin ciudat ca mi se cere diploma de la bacalaureat, nu inteleg la ce este necesara avand in vedere ca am o diploma de licenta (pentru care am mai prezentat o data diploma de BAC).
La fel nu inteleg si pentru ce trebuie acele suplimente la diploma, pentru ce sunt necesare la master notele mele din liceu sau din facultate.

O chestie interesanta mi s-a intamplat legat de certificatul de casatorie si copia dupa buletin. Cum m-am casatorit fix inainte sa se depuna dosarele pentru dizertatie, buletinul meu vechi era la politie, cel nou nefiind eliberat inca. Eu mai aveam copii dupa el (stiu din experienta ca in Romania e bine – mai mult, e necesar- sa ai o rezerva constanta de copii dupa orice act), dar evident ca era cu numele vechi, dilema fiind ca pe toate celelalte declaratii/formulare aparea numele nou, pentru ca, legal vorbind, acela era numele meu la momentul intocmirii dosarului.
Problema s-a rezolvat scotand de la dosar certificatul de casatorie ca sa nu se vada numele nou, iar pe formulare mi s-a cerut sa trec numele vechi, urmand ca diploma de dizertatie sa fie emisa pe numele vechi (s-a renuntat si la documentul privind schimbarea de nume). Nu stiu daca e legal asa ceva, dar observ ca institutiile statului nu pun mare pret pe asta si nimeni nu a stiut sa ma lamureasca daca e in regula sau nu, asa ca am incetat sa mai insist.

Ultima mea mentiune este legata de fisele de lichidare de la camin/biblioteca si chitanta pentru plata taxei.
Chiar e nevoie de documentele astea la dosar? Nu se poate verifica intr-o baza de date comuna daca am platit taxa sau daca am nu am platit cazarea la camin? Eu am domiciliul in oras si nu am stat niciodata la camin, de ce trebuia sa ma duc nu stiu pe unde sa iau o foaie pe care sa scrie ca nu am bani de platit acolo? Mi s-ar parea mai de bun simt sa se verifice la secretariat daca macar am avut camera la camin, si apoi sa nu-mi primeasca dosarul daca nu apare in sistemul lor dovata ca am platit camera respectiva.
La fel si pentru plata taxei de sustinere a examenului. Eu de obicei platesc la casieriile universitatii si nu la banca pentru ca teoretic ar trebui sa aiba sistemele sincronizate intre ele. Dar nu e asa, a trebuit sa ma intorc dupa chitanta ca sa o atasez la dosar.
Aceasi poveste si la biblioteca: eu mi-am lichidat permisul cand am terminat facultatea, iar la master nu am mai avut nevoie de altul asa ca nu am mai facut. Dar inca o data mi s-a cerut sa aduc dovada ca nu am vreo carte restanta la biblioteca. M-am dus la bibioteca (unde apropo, trebuia sa vin cu formular luat din alta parte, dar o doamna draguta a avut unul ratacit si mi l-a dat mie), am completat formularul pentru fisa de lichidare si am notat acolo ca nu am permis. Cand au verificat in baza de date au spus ca de fapt eu am permis, dar ca a fost lichidat. Din punctul meu de vedere daca o persoana are un permis lichidat sau expirat, inseamna ca, de fapt, nu are permis si nu are cum sa ia carti de la biblioteca in conditiile astea. In fine, pana la urma s-a lamurit situatia si am obtinut documentul pe care l-am dus apoi la secretariat.

Stiu ca e mult de citit, dar asta e tara in care traim si eu imi doresc sa se schimbe. Vreau ca noi sa o schimbam, asta e motivul de aia am stat si am scris atat. Vreau ca promotia urmatoare de studenti sa poate depune un dosar pentru dizertatie in 30 minute, nu in 3 zile (fiecare institutie de unde trebuie ridicate actele are un program destul de scurt, care se suprapune cu programul celorlate institutii, peste tot se sta la cozi, iar daca ai ghinion e posibil sa rezolvi cate un document pe zi, deci 3 zile ar putea sa nu fie de ajuns).