Proces inscriere la facultate

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (2 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Desi informatiile din toata tara cu privire la rezultatele Bacalaureatului sunt disponibile intr-o platforma online (http://bacalaureat.edu.ro/IndexHarta.aspx), in procesul de inscriere la facultati sunt solicitate copii legalizate dupa diploma de bacalaureat (pe langa alte documente cum ar fi copie CI, copie certificat nastere, toate legalizate etc). Pentru fiecare specializare sau facultate pentru care absolventul doreste sa aplice, trebuie facut un nou dosar.

Practic universitatile acumuleaza munti de dosare in fiecare an, ceea ce s-ar putea evita cu o inscriere online. O procedura simplificata ar putea urma exemplul inscrierii la licee: absolventii, dupa examentul de bacalaureat, si isi declara optiunile pentru una sau mai multe facultati intr-un portal dedicat, repartizarea se face electronic in functie de medie. In felul acesta s-ar uniformiza si procesul, care este diferit de la o universitate/facultate la alta si s-ar elimina costurile de deplasare, costurile de legalizare documente, taxele de inscriere care acum sunt prohibitive pentru unii absolventi (ex. un absolvent din Constanta care doreste sa aplice la 5 specializari in Bucuresti, trebuie sa cheltuiasca aproximativ 250 Ron pe legalizari, 10 ron pentru dosarele de carton; 15 Ron fotografii; 550 Ron taxe de inscriere – pot fi mult mai mult de atat, in functie de facultati si specializari; 60 Ron deplasare; 100-200 ron cazare. Cu totul in jur de 1000 Ron, bani pe care multi absolventi nu si-i permit).

De asemenea trebuie controlat cumva numarul de locuri la facultati. Uitandu-ma pe cateva site-uri am constatat ca majoritatea universitatilor au un numar mult mai mare de locuri cu plata decat fara plata. Cred ca prin eficientizarea costurilor universitatilor s-ar putea mari numarul de locuri fara plata, pentru a incuraja educatia de nivel unviersitar chiar si pentru persoanele provenite din medii defavorizate. Nu prea mai vad vreo diferenta intre universitatile de stat si cele private.