Noua declaratie D394

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (7 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Noua declaratie fiscala D394 solicita completarea unui intreg complex de informatii despre tranzactiile derulate de o societate comerciala cu partenerii sai. Fara sa ma refer la argumentele pentru care sunt justificate noile informatii, as dori sa subliniez lipsa de interes din partea celor care au dezvoltat partea informatica pentru a face cat de cat facila completarea noului formular. Este inadmisibil sa dispara posibilitatea de import de date in versiunea pdf. Practic noul formular electronic are doar doua posibilitati de completare:
– varianta simplista, prin completarea manuala a intregului formular (aceasta varianta se preteaza unor societati foarte mici, cu un numar limitat de tranzactii)
– varianta integrarii complete in aplicatiile informatice – aceasta implica o interventie in sistemul informatic, implementarea acestei solutii este foarte complicata, mai ales daca luam in calcul si diverse modificari frecvente ale formularelor. Pe de alta parte nu toate informatiile se pot extrage direct din sistemul contabil, multe vin din alte zone (case de marcat, sisteme de facturare etc). In consecinta varianta implementarii complete in sistemul informatic este disponibila unui numar limitat de companii care isi pot modifica sistemele informatice.
De ce dezvoltatorii noii declaratii au eliminat functia de import a unui fisier text, dupa un format prestabilit, care sa poata popula fisierul pdf?
De ce nu se pun la dispozitie si alte solutii informatice de realizare a acestei declaratii? Fac referire la solutii care ar permite copierea unor volume mari de date din alte surse (exemplu: fisiere tabelare excel), fara sa ii ceri utilizatorului sa introduca manual toate aceste date in fisierul pdf.

Alta solicitare tine de motivul pentru care se cer tot felul de informatii pe care ANAF le are deja. Pentru ce se completeaza numele partenerului comercial? Nu este suficienta furnizarea codului de identificare fiscala sau a CNP?

De ce sunt impartite achizitiile intre TVA normal si TVA la incasare? Nu stie ANAF daca societatea X identificata cu codul fiscal respectiv aplica sau nu TVA la incasare. De ce trebuie sa specifice compania aceasta informatie?

In cazul persoanelor fizice s-a introdus cerinta de a furniza informatii precum tara, judetul, localitatea, pentru cei care nu furnizeaza codul CNP. Presupunand ca este o alternativa de identificare a acelei persoane, pentru ce au introdus dezvoltatorii pdf un camp pentru selectarea tarii, iar acolo, intr-o caseta defilanta, sunt prevazute toate tarile lumii. Chiar nu i-a trecut nimanui prin minte sa puna Romania in capul listei, pentru ca 99,99% din persoanele fizice raportate vor fi din Romania? Chiar trebuie derulat pana la litera R si sa se gaseasca exact Romania? Iar aceasta operatiune este la fiecare persoana in parte.

Inteleg necesitatea crescuta a unor informatii pentru a ajuta institutiile statului in actiuni de control si de combatere a evaziunii. Dar nu se poate cere atatea informatii fara ca cel ce le cere sa nu dezvolte si sa nu puna la dispozitia contribuabilului onest cai de completare optima a acestora si nu necesitatea de a angaja personal administrativ doar pentru a completa asemenea cerinte. Este absurd.