Schimbarea actului de identitate

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (14 evaluari, media: 4,64 din maxim posibil 5)
Loading...

La schimbarea actului de identitate se cer de fiecare data copii după certificatul de naștere și căsătorie , actului de proprietate . Oare nu există un dosar al persoanei de la vechea înregistrare în care există aceste documente ,mai ales că nu se face nici o modificare fata de starea anterioara ?
Trebuie de fiecare dată să prezint aceste documente ?
Acum sa va prezint câteva cazuri în care SPELEP este pur și simplu depășit ,:
Am un act de proprietate cu care mă prezint care nu mai e valabil – am vândut proprietatea ,pot să îmi schimb actul de identitate ,de ce nu se verifică la Cartea Funciară valabilitatea?
Pot să îmi schimb reședința doar printr-un simplu accept al unei persoane care dă o declarație ca ma ia în spațiu ,fără nici în contract de închiriere înregistrat la ANAF ,fără nimic ,pur si simplu fara nici o legătură de rudenie ori orice alt motiv.
Toate aceste schimbări de reședința afectează printre altele și baza de date a celorlalte institutii ,în particular a ANAF-ului care trebuie să recupereze debitele datorate de acea persoană ,a registrului electoral si multe altele .
În principiu vreau să spun că avem un sistem de evidenta al persoanelor care trebuie schimbat radical pentru a putea fi folosit în sistemul integrat al celorlalte institutii ,un sistem rămas în urmă cu 30 de ani .
Apropo ,se cere sa se înapoieze si Cartea de alegător !!!!

 • : Serviciul public de evidenta al persoanelor
 • : reducerea volumului de date solicitate| alta procedură de simplificare
 • : Reducerea documentelor pt cei care doar prelungesc valabilitatea actelor ,dar și verificarea mai atentă a celor ce își schimbă reședința .
 • George Petrineanu

  Foarte buna propunerea. Cu observația că e inutil și reprezintă o limitare a libertății să se ceară acceptul gazdei. În caz că se stă cu chirie sau c/o se poate menționa numele gazdei (fără accept!) și atît.
  Dar lucrul acesta e valabil la schimbarea de domiciliu.
  În cazul eliberării de act de identitate singura informație necesară este CNP.

  • Dan

   Pai, daca nu s-ar cere acceptul gazdei, eu as putea sa locuiesc la Casa Poporului!!!! Sa-mi trimita acolo somatiile???

   E aberant ce se cere in aceasta sugestie.

   • George P

    E aberant ceeace se practica cu succse si fara nicio problema intr-o tara de 9 milioane de locuitori pe o perioada de 50 de ani, bazat pe experienta acumulata. Aveti dreptate! Cineva si-a facut mutatie pe net la resedinta primului ministru al Suediei (fapt real).

    Poate va convinge ce scrie un inginer, doctor si profesor la universitate român cu activitate la catedra in Viena si Stockholm, specializat in problemele despre care vorbim. Va rog cititi. Multumesc!
    Adresa din cartea de identitate: eșecul digitalizării și consecințe electorale
    http://www.contributors.ro/administratie/adresa-din-cartea-de-identitate-e%c8%99ecul-digitalizarii-%c8%99i-consecin%c8%9be-electorale/

    • Dan

     Extraordinar articol!
     Nu mi-am imaginat consecintele domiciliului pe buletin (dreptul de a vota) si a faptului ca e greu de schimbat; chiar daca am trecut personal prin aceste greutati si mi s-a parut greu.

     • George P

      Placerea cea mare e de partea mea!
      Sint de aproape 30 de ani in Suedia. Anul trecut am infiintat firma de consultanta Marksikt prin care vreau, prin semintarii-schimb de experienta pe teme concrete sa „vind Suedia la metru, m2, m3 si bucata”. Solutii, modele, concret si la obiect in diferite domenii publice: reciclarea deseurilor, urbanism, administartie publica, doctrina, legislatie, concepte, abordari. Nu pun nimic de la mine, doar preiau ce am trait, interpretez, explic si recomand.
      Puteti vedea in goana si draftul meu cu o suma de masuri. Momentan necorectat din lipsa de interes din partea publicului.
      https://docs.google.com/document/d/1eFge5ZvZrhNsZJvuqU1BCNo9weIrW2JB0D5UKWkKgiE/edit?usp=sharing
      Multumesc pentru atentie!

     • George P

      Va invit pe la Stockholm la un schimb de experienta daca va intereseaza un anumit domeniu.

 • Dan

  Verificarea documentelor se face, banuiesc eu, pentru a preveni furtul de identitate.
  Reducerea documentelor cerute creste usurinta acestui tip de furt.

  Insa sunt de acord cu tine in privinta documentelor de proprietate: ar trebui un extras de Carte Funciara in loc de contract de vanzare/cumparare (care ar putea sa nu mai fie valabil, daca ai vandut iarasi imobilul!).